Print this page

REGULATION OF USE OF SWEETENER SUCRALOSE E 955

  • Authors: T.V. Adamchuk
Download attachments:

Адамчук Т.В.
Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя

Сукралоза — це інтенсивний підсолоджувач, який розроблений і отриманий англійською фірмою "Tate & Lyle" в 1976 році шляхом обробки чистої сахарози хлором. Замість трьох гідроксильних груп, сукралоза містить три іони хлору. Сукралоза являє собою кристали від білого до кремового кольору, без запаху, має солодкий смак, без присмаку, майже в 600 раз солодша ніж сахароза.

Токсикологічна характеристика підсолоджувача сукралоза всебічно розглянута Об'єднаним експертним комітетом ФАО/ВООЗ по харчовим добавкам, який зробив висновок, що сукралоза та її продукти гідролізу не мають мутагенних та канцерогенних властивостей, а також не спричиняють репродуктивної токсичності. Сукралоза не впливає на вуглеводний обмін і секрецію інсуліну. Комітет дійшов висновку, що сукралоза є придатною як підсолоджувач для використання в харчових продуктах. Допустима добова доза (ADI) для добавки встановлена на рівні 0-15,0 мг/кг маси тіла, що базується на використанні 100-кратного коефіцієнту запасу до NOEL (недіючої дози) 1500 мг/кг маси тіла/день.

За вимогами стандарту Кодексу по харчовим добавкам (CODEX GENERAL STANDARD FOR FOOD ADDITIVES. Codex Stan 192-1995) та Директиви 2003/115/ЄC від 22.12.2003р. сукралоза як підсолоджувач широко використовується у виробництві харчових продуктів.

Згідно з Протоколом про вступ України до СОТ та Угодою про використання санітарних та фітосанітарних заходів, всі члени цієї організації базують свої санітарні та фітосанітарні заходи на міжнародних стандартах (ВООЗ та Кодекс Аліментаріус).

Національна Комісія з Кодексу Аліментаріус на засіданні 8 квітня 2010 р. розглянула матеріали, підготовлені фахівцями Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя, щодо можливості затвердження значення гігієнічного нормативу вмісту харчової добавки сукралози Е 955 у харчових продуктах, враховуючи практику використання наведеної харчової добавки згідно міжнародних нормативних документів (Codex Stan 192-1995, Директиви 2003/115/ЄC від 22.12.2003р), а також її токсикологічну характеристику (висновки Об'єднаного експертного комітету ФАО/ВООЗ по харчовим (JECFA); токсикологічна монографія). Комісія рекомендувала наступну сферу використання та максимально допустимі рівні (МДР) вмісту підсолоджувача Е 955 сукралоза: ароматизовані безалкогольні напої на основі води, у тому числі функціональні напої; кава, замінники кави, чай, трав'яні напої та інші гарячі напої на зерновій основі, крім какао — 300,0 мг/кг; їстівний лід, у тому числі сорбет і фруктове морозиво — 320,0 мг/кг; молочні десерти (пудинг, фруктовий або ароматизований йогурт); джеми, желе, мармелади зі зниженою калорійністю; фруктові десерти, у тому числі фруктові ароматизовані десерти на основі води; фруктові наповнювачі для борошняних кондитерських виробів; какао суміші (сиропи) — 400,0 мг/кг; какао суміші (сухі) та какао-маси — 580,0 мг/кг; ароматизовані алкогольні та слабоалкогольні напої — 700,0 мг/кг; кондитерські вироби, у тому числі карамель і цукерки м'якої консистенції, нуга — 1800,0 мг/кг; дієтичні добавки — 2400,0 мг/кг; жувальна гумка — 5000,0; в якості підсолоджувача до столу — не потребує гігієнічного нормування.

Постановою головного державного санітарного лікаря України від 8 липня 2011р. № 12 затверджено рекомендовані Національною Комісією з Кодексу Аліментаріус гігієнічні нормативи вмісту підсолоджувача Е 955 сукралози та регламенти її використання.

FaLang translation system by Faboba