Following the research path (to the 60th anniversary of S.H. Serheiev)

Download attachments:

Сергеєв Сергій Георгійович народився 5 вересня 1959 року в Херсонській області.

Після закінчення санітарно-гігієнічного факультету Київського медичного інституту з 1984 по 1986 роки працював в Київській міській санепідстанції на посаді лікаря-епідеміолога. З 1986 року після проходження ряду конкурсів на наукові посади працював у ВНДІГІНТОКС, ЕКОГІНТОКС (нині ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України»), спочатку у лабораторії системних досліджень стану здоров`я населення, займаючи посаду молодшого наукового співробітника, з 1988 року у лабораторії токсиколого-гігієнічного скринінгу нових пестицидів і регуляторів росту рослин на посаді молодшого наукового співробітника, з 1992 року — наукового співробітника, з 1994 року ‒ старшого наукового співробітника лабораторії токсиколого-гігієнічної оцінки і регламентації застосування агрохімікатів, з 1996 року ‒ провідного наукового співробітника зазначеної лабораторії, потім відділу пестицидів і агрохімікатів. Нині Сергій Георгійович ‒ провідний науковий співробітник відділу «Інститут екогігієни і токсикології пестицидів та агрохімікатів». Він кандидат медичних наук за фахом 14.00.07 – Гігієна, у 2013 році йому присвоєна вища кваліфікаційна категорія за фахом «Загальна гігієна».

Свою увагу і знання він зосередив на дослідженні в галузі вивчення закономірностей поведінки пестицидів і агрохімікатів у довкіллі, їхньої потенційної та реальної небезпеки для населення та працюючих, обґрунтуванні критеріїв оцінки та підходів до зменшення ризику впливу пестицидів на людину. Наукове супроводження державного санітарно-епідеміологічного нагляду за проведенням державних випробувань та державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів, проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи матеріалів стосовно розробки, виробництва і

застосування хімічної продукції, зокрема пестицидів, які можуть негативно впливати на здоров`я людини – коло питань, що знаходиться в полі зору вченого.

Протягом останніх років брав активну участь у виконанні науково-дослідних робіт, за результатами яких були запропоновані нові підходи до оцінки ризику несприятливої дії хімічних засобів захисту рослин на працюючих. У практику наукових досліджень впроваджені методичні рекомендації «Вивчення, оцінка і зменшення ризику інгаляційного і перкутанного впливу пестицидів на осіб, які працюють з ними або можуть зазнавати впливу під час і після хімічного захисту рослин та інших об’єктів» (МР 8.8.1.4-162-2009), які затверджені наказом МОЗ України № 324 від 13.05.2009. На основі методичних рекомендацій обґрунтовані допустимі інгаляційні та дермальні дози для 153 діючих речовин пестицидів, що дозволяє оцінювати комплексну небезпеку їхнього впливу на працюючих.

За результатами робіт С.Г. Сергеєв опублікував 90 наукових праць, також затверджено численні доповнення до ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 «Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, грунті», в тому числі за останні 5 років обґрунтовано гігієнічні регламенти та вимоги безпеки при застосуванні понад 300 хімічних засобів захисту рослин.

С.Г. Сергеєв є експертом Комітету з питань гігієнічного регламентування МОЗ України. Неодноразово виступав з доповідями на вітчизняних та закордонних наукових конференціях, семінарах та нарадах з питань гігієни застосування пестицидів і агрохімікатів. Як національний консультант брав участь у проекті ФАО/ЄС (201314 рр.) щодо аналізу виконання Міжнародного кодексу поводження з пестицидами (FAO International Code of Conduct on Pesticide Management, 2013), обґрунтування системи ефективного управління життєвим циклом пестицидів і альтернатив застосування небезпечних пестицидів в Україні.

Сергій Георгійович бере активну участь у впровадженні принципів належної лабораторної практики та їхнього застосування щодо організації та виконання польових неклінічних досліджень у галузі безпеки пестицидів для здоров'я людей.

 

Колектив ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України»

Редакційна колегія журналу «Український журнал сучасних проблем токсикології»